Fordelene ved en digital tegnebog på rejsen

10. april 2024

Hvad er digitale tegnebøger? Den simple forklaring er, at digitale tegnebøger er et slags elektronisk betalingssystem, der oftest findes på smartphones eller tablets.

De giver mulighed for nemme og sikre pengeoverførsler samt betaling i fysiske og online butikker.

De mest udbredte digitale tegnebøger på markedet lige nu er:

  • Google Pay
  • Cash App
  • Venmo
  • PayPal
  • Apple Pay

Lad os dykke ned og se nærmere på dem, samt hvad de kan bruges til.

Nem adgang til midler for casino-elskere

Digitale pengepunge er ikke kun sikre og rejsevenlige. Præcis som spillemaskiner leverer nem underholdning og spænding, giver digitale tegnebøger nem og bekvem adgang til dine penge. Flere og flere butikker verden over accepterer nu betalingsformer som Apple Pay, Google Pay, og Venmo. Det betyder at vi kan spare turen til hæveautomaten såvel som de gebyrer, der ofte er forbundet hermed.

Er digitale tegnebøger det samme som crypto wallets?

Eftersom kryptovaluta er en slags digital valuta, er det nærliggende at tro, at en crypto wallet er en slags digital tegnebog. Mens begge dele er digitale, er der nogle væsentlige forskelle:

En digital tegnebog (som f.eks. PayPal eller GooglePay) bruges til traditionel valuta som kroner, euro, eller dollars – i elektronisk format, naturligvis. Ideen er at gøre det nemmere for brugeren at handle samt sende penge til familie og venner.

Tegnebogen er typisk en mobilapp, som er integreret med en bankkonto og har tilknyttet et virtuelt betalingskort. Fordi de fleste moderne smartphones er udstyret med en NFC chip (Near Field Communication), er det muligt at betale ved blot at røre terminalen med sin telefon.

Sådan virker en crypto wallet

En krypto-tegnebog er i bund og grund blot en sikker måde at opbevare kryptografiske nøgler på. Hver bruger har både en privat og en offentlig en af slagsen. Den offentlige er ligesom en slags modtageradresse, tilsvarende en bankkonto. Den kan andre sende krypto til. Den private nøgle er personlig og hemmelig. Det er denne, som bruges til udgående overførsler.

Selve kryptovalutaen forbliver egentlig til hver en tid, hvor den altid har været – altså på sin blockchain. Forskellen er, at når der overføres fra A til B, så bliver det permanent skrevet ind i ledgeren (hovedbogen) på blockchainen, at det overførte krypto har skiftet ejer fra adresse A til adresse B.

Med andre ord, kryptoen bliver hvor den er, men ændrer ejerskabet (dvs. hvilken wallet adresse den ligger i). Der er altså ingen “mellemmand” i en kryptotransaktion, da denne foregår decentraliseret, brugerne imellem (peer to peer).

Hvis alt dette lyder lidt “kryptisk”, så fortvivl ikke; visse digitale finansielle produkter som f.eks. Revolut tilbyder en blanding af både digital tegnebog, virtuelle og fysiske kort, og køb og salg af kryptovaluta.

Digitale tegnebøger kan være mere sikre

Personlig sikkerhed og tryghed er vigtigt når man rejser. Med et par enkle forholdsregler er det nemt at gøre den digitale tegnebog mere sikker end den traditionelle muldvarp. Eftersom tegnebogen for det meste er på en smartphone, anbefaler vi at bruge biometrisk autentifikation. I højrisikoområder er det dog bedst at bruge et langt og komplekst password, bestående af både cifre og bogstaver.

Udover password-sikkerhed, er MFA (Multi-Factor Authentication) et must i 2024. Det vil sige, at hvis nogen logger ind på din tegnebog med kode (noget du ved) for første gang, skal der en anden faktor (noget du har) til for at komme ind. Den bedste metode her er en app som Google Authenticator eller en YubiKey.

Det er vigtigt at bemærke, at sikkerhedsniveauet i sidste ende afhænger af, hvordan man opsætter sin digitale tegnebog og mobilenhed.Det er god praksis på rejsen at have en “decoy wallet” — en ekstra tegnebog med lidt kontanter og gamle, værdiløse kort — som lokkemad til røvere og tyve. Især i områder som Mercat de Sant Antoni i Barcelona.

Digitale tegnebøger er en moderne, miljøvenlig og praktisk måde at håndtere penge på. De gør det nemmere at overføre penge, spare gebyrer, og kan give en højere grad af sikkerhed end traditionelle pengepunge. Med teknologier som biometrisk autentifikation og Multi-Factor Authentication kan sikkerheden styrkes yderligere. For den eventyrlystne rejsende er digitale tegnebøger en smart og miljøvenlig løsning, som kombinerer bekvemmelighed med sikkerhed.