Grøn camping

Find klimavenlige og bæredygtige campingpladser

Travelgreen.dk indeholder campingpladser med miljøcertificeringer. CO2-neutral er mærket med

Sjælland og øer

Nysted Strand Camping
Skansevej 38, 4880 Nysted
nystedcamping.dk
Certificering
Green Stay
EU-Blomsten
Tripadvisor
4,0
Se anmeldelser
Vemmetofte Strand Camping
Ny Strandskov 1, 4640 Faxe
vemmetoftestrandcamping.dk
Certificering
Green Stay
Tripadvisor
4,5
Se anmeldelser
De Hvide Svaner Camping
Karrebækvej 741, 4736 Karrebæksminde
dehvidesvaner.dk
Certificering
Green Stay
Tripadvisor
3,0
Se anmeldelser
Guldborg Camping
Guldborgvej 147, 4862 Guldborg
guldborgcamping.dk
Certificering
Green Stay
Tripadvisor
4,5
Se anmeldelser

Fyn og øer

Søby Strand Camping
Vitsø 10, 5985 Søby Ærø
soeby-camping.dk
Certificering
Green Stay
Tripadvisor
5,0
Se anmeldelser

Jylland

Randbøldal Camping
Dalen 9, 7183 Randbøldal
randboldalcamping.dk
Certificering
Green Stay
Tripadvisor
3,0
Se anmeldelser
Bryrup Camping
Hovedgaden 58, 8654 Bryrup
bryrupcamping.dk
Certificering
Green Stay
Tripadvisor
4,0
Se anmeldelser
Camp Djursland
Reimersvej 13, 8963 Auning
auningcamping.dk
Certificering
Green Stay
Tripadvisor
4,5
Se anmeldelser
Jelling Familie Camping
Mølvangvej 55, 7300 Jelling
jellingcamping.dk
Certificering
Green Stay
Tripadvisor
4,5
Se anmeldelser
Hvalpsund Camp
Overgaden 24, 9640 Farsø
hvalpsundcamp.dk
Certificering
EU-Blomsten
Tripadvisor
4,0
Se anmeldelser

Bornholm

Lyngholt Familiecamping
Nordre Borrelyngvej 43, 3770 Allinge
lyngholt-camping.dk
Certificering
Green Stay
Tripadvisor
4,5
Se anmeldelser
Skal jeres campingplads med på listen? Kontakt peb@travelgreen.dk

Campingpladser uden certificering

Vi samarbejder med følgende campingpladser, som ikke har nogen certificering.

Guide til grøn camping

Guide til bæredygtig camping i Danmark og i udlandet. Vi har samlet en lang række grønne råd og tips, hvad enten du skal på campingferie i Danmark eller udlandet.

Guide til: Bæredygtig kørselPå campingpladsenSpis bæredygtigtI naturen

Guide til grøn camping

Guide til bæredygtig camping i Danmark og i udlandet. Vi har samlet en lang række grønne råd og tips, hvad enten du skal på campingferie i Danmark eller udlandet.

Guide til:
Bæredygtig kørsel
På campingpladsenSpis bæredygtigtI naturen

Bæredygtig kørsel

Langt de fleste der tager på campingferie kører selv. Det er et godt udgangspunkt hvis du vil holde en miljøbevidst ferie. Det udleder nemlig mindre CO2 end hvis du flyver. Men det kræver at der er flere personer i bilen.

Valg af transport

Ifølge Det Europæiske Miljøagenturs transport- og miljørapport fra 2020, er toget det grønneste transportmiddel du kan vælge. Men kører man fire personer i bil, så er CO2 udledningen per person næsten på niveau med toget. Så jo flere I er i bilen, jo bedre er det for miljøet.

Vælger du at flyve, så er direkte flyvninger til din rejsedestination det mest bæredygtige. Fly udleder op mod 25 procent mere CO2 per mellemlanding. Så forsøg så vidt muligt at flyve direkte eller med færrest mulige mellemlandinger.

Køreturen

Vi har samlet en række gode råd til hvordan du kan gøre køreturen mere bæredygtig.

Den mest økonomiske måde at køre på er at holde en jævn fart med færrest mulige opbremsninger og accelerationer. Har din bil cruise control, så brug den så meget som muligt. Husk i øvrigt på at høj fart er lig med højt brændstofforbrug. Du kan eksempelvis spare op til 20 procent brændstof ved at holde farten på 110 km/t. i stedet for 130 km/t.

Når du accelererer, så gør det friskt og skift gear inden bilen kommer op i for høje omdrejninger. For dieselmotorer betyder det 2.000 omdrejninger. Nye benzinbiler bør ramme 1.500 omdrejninger, mens du bør skifte gear i ældre modeller ved mellem 2.000 og 2.500 omdrejninger. Du kan også med fordel springe et gear over når du accelererer, eksempelvis ved at skifte direkte fra andet til fjerde gear.

Det er generelt en god idé at vælge det højest mulige gear når du kører. Et glimrende eksempel er ved bykørsel. Her kan du sagtens sætte bilen i fjerde eller femte gear, når du kører omkring 50 km/t.

Forudseenhed i trafikken er også en rigtig god evne at have. Hvis du kan se længere fremme, at du bliver nødt til at bremse, så gør det stille og roligt i god tid. Måske kan du sågar nøjes med at slippe speederen, i stedet for at skulle foretage opbremsning, hvis du handler i god tid. Unødig opbremsning og acceleration giver højere brændstofforbrug. Helt enkelt.

Husk dæktrykket

Du sparer brændstof når dine køretøjer har de korrekte dæktryk. Det gælder både din bil, campingvogn eller autocamper. Kører du eksempelvis med 0,5 bar for lidt, forøger du dit brændstofforbrug med 2-3 procent.

Sørg derfor altid for at have det højest anbefalede dæktryk i alle dine dæk.

Ekstra bagage koster mere

Vi kender det alle sammen godt. Sidste gang vi var på ferie brugte vi ikke halvdelen af de ting vi havde med. Denne gang har vi lovet os selv kun at pakke det absolut nødvendige. Alligevel ender det med at bilen er pakket fuldstændig til randen. Husk blot på, at 100 kilo ekstra bagage svarer til cirka fire procent ekstra brændstofforbrug.

Aircondition

Det koster op til en liter ekstra brændstof per 100 kilometer at køre med klimaanlægget tændt. Men det er faktisk ikke fordi der er meget at spare ved at åbne vinduerne, i stedet for at bruge bilens aircondition. Når du kører med åbne vinduer, øger du nemlig bilens luftmodstand, hvilket ligeledes koster ekstra brændstof.

På campingpladsen

Der er rigtig mange campingpladser der implementerer bæredygtige initiativer til deres gæster. Du kan også gøre dit for at hjælpe. I dette afsnit finder du gode råd til hvordan du gør livet på campingpladsen mere bæredygtigt.

Spar på strømmen

Du kan være med til at mindske udledningen af CO2 ved at spare på dit energiforbrug. Her er nogle gode råd til at spare på strømmen:

  • Sluk lyset i campingvognen eller autocamperen når du ikke bruger det
  • Tag elektriske apparater ud af stikket, i stedet for de står på standby
  • Hæng tøj til tørre i stedet for at bruge tørretumbler
  • Sluk for klimaanlægget når du forlader bilen, campingvognen eller autocamperen

Du kan også mindske dit energiforbrug ved at skifte gammelt elektronik og hårde hvidevarer ud med nye klimavenlige modeller. Brug energimærket til at vælge de mest bæredygtige apparater. Det kan godt være de koster lidt mere, men hvis du regner alle dine omkostninger ud, over hele produktets levetid, så kan der være mange penge at spare, ved at vælge energiklasse A.

Spar på vandet

Mange bække små, gør en stor å. Du kan spare rigtig mange liter vand, i løbet af en hel dag, ved blot at tænke ekstra over hvor meget du bruger under dine daglige gøremål. Det gælder også på campingferien.

Herunder er et par eksempler på gode vandspareråd du kan følge:

  • Vask op i en balje, i stedet for under rindende vand.
  • Brug en skål med vand, i stedet for rindende vand, når du skræller kartofler og skyller grøntsager.
  • Tag kortere bade. Du sparer 8-12 liter vand per minut du forkorter dit brusebad.
  • Sluk for vandet mens du sæber dig ind.
  • Sluk for vandet mens du børster tænder.
  • Fyld vaskemaskinen helt op, brug lavest mulig temperatur og spring forvasken over.

Sortér dit skrald

Husk altid at sortér skrald på campingpladsen. Plast skal til plast, papir til papir, glas skal til glas, metal til metal, pap skal til pap og madaffald skal til madaffald. Det er hovedreglerne for sortering.

Hvis campingpladsen ikke har affaldssortering, så snak eventuelt med dem, om det ikke kunne være en god idé at indføre. Sammen kan vi gøre mere for at sprede budskabet om en grønnere og mere bæredygtig verden.

Drik postevand

En anden bæredygtig løsning er at drikke postevand, i stedet for kildevand på flaske. Det kræver nemlig mange ressourcer at fremstille og transportere flaskevand. Udover det, så er plastikflasken en af naturens allerstørste fjender. Størstedelen bliver nemlig ikke genbrugt korrekt. De ender i stedet på lossepladser eller det der er endnu værre, i naturen.

I de fleste europæiske lande er det ganske ufarligt at drikke vand af hanen, spørg der hvor du kommer fra og på camping pladsen.

Spis bæredygtigt

Uanset om du vælger at holde grillfest på campingpladsen eller tage på den lokale restaurant, så kan du gøre meget for at skåne miljøet. I dette afsnit finder du en masse gode råd til hvordan du spiser mere bæredygtigt på campingferien.

Valg af råvarer

Vi har efterhånden vænnet os til at vores supermarkeder har alverdens råvarer på hylderne hele året rundt. Problemet er at denne luksus ikke er særlig bæredygtig. Lokale råvarer i sæson smager både bedst og er mest bæredygtige. Dette råd gælder både når du selv skal lave mad og når du spiser ude.

Heldigvis er campingferie som regel lig med sommer og sol. Den perfekte årstid hvis du gerne vil spise mere bæredygtigt. Sommeren byder nemlig på et overflødighedshorn af lækre grøntsager og frugter, særligt hvis man rejser sydpå på campingferien.

I både Italien, Frankrig og Spanien finder du eksempelvis et utal af lokale markeder, hvor du kan købe friske lokale råvarer. De sætter ofte en stor ære i selv at have produceret råvarerne og at de ikke bruger sprøjtemidler. Det bliver ikke meget mere bæredygtigt end det.

Hvis du har mulighed for det, så besøg de lokale markeder og køb produkter der er produceret lokalt, i stedet for at vælge det nærmeste supermarked. Supermarkeder sælger som ofte produkter der er blevet transporteret langvejs fra. Det er ikke særligt godt for miljøet.

Valg af restauranter

Flere og flere restauranter har fokus på bæredygtighed. Det gælder både i Danmark og udlandet. En af de ting en restaurant kan gøre, for at være mere bæredygtig, er netop at anvende lokalt producerede råvarer.

Det kan også være en fiskerestaurant der kun anvender fisk fanget via kystfiskeri. En mere skånsom fangstmetode, der ikke påvirker havbunden og har minimal uønsket bifangst. Eller måske er restauranten med i en ordning der forsøger at minimere madspild.

Der er mange muligheder for at drive en restaurant mere bæredygtigt nu om dage, og der er mange restauranter der har fokus på netop dette aspekt.

Du kan hjælpe ved at vælge de restauranter der gør noget for miljøet. På den måde er du med til at vise, at du støtter bæredygtige initiativer. Og med tiden vil flere og flere restauranter forhåbentligt få øjnene op for, at bæredygtighed er lig med flere kunder.

Valg af madvarer

Ser man på det klimaaftrykket for de enkelte fødevarer, er der ingen tvivl om at grøntsager er mest klimavenlige. Ifølge Den store klimadatabase så er den samlede udledning for et kilo oksemørbrad i alt 152 kilo CO2. Det svarer til en flyvetur fra København til Paris (kilde: ‘UK Department for Business, Energy & Industrial Strategy’).

Til sammenligning udleder et kilo kartofler blot 360 gram CO2, mens et kilo tomater udleder 700 gram CO2. Skal der kød på menuen, er kyllingekød den mest klimavenlige løsning. Et kilo kyllingebryst udleder 3,4 kilo CO2, mens et kilo kyllingelår udleder 1,3 kilo CO2.

Se tal for over 500 fødevarer på: denstoreklimadatabase.dk

Valg af grill

For mange er campingferie lig med sol, sommer og ikke mindst grillmad. Men hvilken grill er den mest miljøvenlige?
Du skal vælge enten en gasgrill eller en elgrill, hvis du vil grille mest bæredygtigt. Det er der flere gode grunde til. De bliver lynhurtigt varme. Det betyder du ikke spilder energi, ved at vente på at grillen bliver klar til brug. Når du er færdig med at dem, kan du slukke dem med det samme. Det betyder du stopper energiforbruget øjeblikkeligt, i modsætning til en engangsgrill eller kulgrill, som brænder længe efter anvendelse. Sidst men ikke mindst, udleder gas- og elgrill stort set ingen skadelige partikler.
En kulgrill udleder op mod 65 procent mere CO2 end både gasgrillen og elgrillen. Hvis du anvender kulgill, så anbefaler Miljøstyrelsen af du kvæler ilden efter brug, i stedet for at lade kullene brænde ud. Det gør du eksempelvis ved at lægge låg på grillen. På den måde afbrænder du mindre CO2.

Brug mærkeordninger som eksempelvis svanemærket, hvis du køber grillbriketter. Så er du med til at minimere det samlede aftryk på miljø og klima. Eksempelvis skal svanemærkede grillbriketter være 100% FSC- eller PEFC-certificerede.

Engangsgrillen er på alle måder en dårlig løsning. Der er sjældent kontrol over hvor briketterne i engangsgrillen kommer fra. De kan komme fra ødelagte skove i Afrika, Asien og Sydamerika. Udover det, så er den som regel lavet af aluminium, hvilket er et kæmpe problem i forhold til forurening i naturen.
Det allerværste du kan gøre med engangsgrillen er at grave den ned i sandet, hvis du har grillet på stranden. Andre mennesker kan komme til at træde ovenpå grillen. Og når du dækker grillen med sand, kan den holde på varmen endnu længere, hvilket kun øger risikoen for at andre mennesker kommer til skade. Der er utallige eksempler på folk der kommer til skade på den måde hvert eneste år.

Aluminum hører ikke hjemme i naturen. Det skal bortskaffes korrekt. Det betyder ikke direkte i skraldespanden efter brug. Som allerede nævnt kan engangsgrillen nemlig forblive varm i adskillige timer efter anvendelse, så du risikerer at sætte ild til både skraldespand og det der er værre.

I naturen

Det skønneste ved at være på campingferie er du ofte er tæt på naturen. Men det betyder også du skal være ekstra opmærksom på hvordan du gebærder dig. ‘The 7 principles of Leave No Trace’ beskriver hvordan du kan nyde naturen på en respektfuld og etisk måde. I dette afsnit har vi samlet de mest relevante råd fra disse principper.

Sæt minimale fodspor

I Danmark har du ret til at færdes hvor som helst i den offentlige skov og natur, men derfor kan det stadig være en god idé at holde dig til afmærkede områder, som eksempelvis stier i skovene. Et af rådene i de syv principper er netop af holde sig til faste overflader når man færdes i naturen. På den måde undgår du at trampe oven på vegetation eller andre vigtige mikroorganismer, der bidrager til at vedligeholde naturens økosystem.

Ryd op efter andre

Opdager du andres skrald, så tag det med dig, hvis du har mulighed for det. Det er altid en god idé at have et par ekstra plastikposer med, eksempelvis til situationer som denne. Hellere en skraldepose for meget end for lidt.

Hvis du går ekstra op i at holde naturen ren, er der sågar masser af initiativer online, der stabler frivillige oprydningsprojekter på benene. Måske du kan finde et projekt i nærheden af din campingplads. Se eksempelvis earthday.org/cleanup

Må du samle ting i naturen?

Ifølge Naturstyrelsen er tommelfingerreglen at du må samle cirka en posefuld til eget forbrug, af bær, kviste, kogler, svampe, mos med mere. Læs mere om de specifikke regler på: naturstyrelsen.dk/hvad-maa-jeg-samle-i-skoven/

Bemærk at der kan være andre gældende regler i udlandet, som eksempelvis forbyder indsamling. Det er derfor en god idé at undersøge de lokale regler først.

Besøg naturen i små grupper

Der er mange mennesker der elsker at bruge naturen som deres åndehul. Det skal der naturligvis være plads til. Men mange mennesker betyder også større pres på naturens delikate økosystemer. Et af de syv principper er, at du bør besøge naturen i så små grupper som muligt.

Hvis du selv er en del af en stor gruppe, kan du eksempelvis foreslå at I deler jer op i to. Hvis du booker en guidet tur, kan du spørge ind til hvor mange personer der maksimalt er med på turen. Det er ikke alle turselskaber der tænker over hvilken indvirkning deres ture har på naturen.

Smid aldrig skrald i naturen

Dyrene kan tage alvorlig skade af den skrald vi efterlader. De kan skære sig på glas og metalaffald der bliver smidt i naturen. De kan også komme til at sidde fast i plastikbeholdere, net og poser med mere. Efterladt affald kan ydermere være grobund for bakterier og sygdomme, som kan sprede sig til dyrene.

Udover det, tager naturen skade af de kemikalier og mikropartikler der består, når unaturlige genstande nedbrydes i naturen. Cigeretskodder kan eksempelvis indeholde arsenik, bly og formaldehyd.

Respektér vilde dyr

Hold afstand til vilde dyr og lad være med at forstyrre dem. Det kan være stressende for et dyr, hvis du forsøger at snige dig op på det, for eksempelvis at tage et billede med dit mobilkamera. Hvis du ønsker at tage gode billeder af vilde dyr, så bør du investere i et teleobjektiv, der kan tage billeder af dyr på afstand.

Du bør heller ikke fodre vilde dyr. Det kan for det første være skadeligt for deres helbred. Det kan også være med til at ændre deres adfærd, så de eksempelvis bliver mere tamme og et nemmere bytte for andre rovdyr.

Få logoet “Vi støtter GRØN CAMPING 2024” på din hjemmeside

Hvis din campingplads er tilmeldt denne guide, er du velkommen til at bruge vores logo “GRØN CAMPING 2024” på din hjemmeside.
Se vejledning til nemt at linke herunder.

Sådan kan du nemt linke til denne guide
Du kan indsætte link til denne guide på din side og samtidig vise at I støtter grøn camping. Benyt scriptet herunder til at indsætte mærke (inkl. link) på jeres side.

100px

Brug dette script til at indsætte mærket på din side:

150px

Brug dette script til at indsætte mærket på din side:

180px

Brug dette script til at indsætte mærket på din side:

Om certificeringer

På Travelgreen.dk angiver vi om vores samarbejdspartnere, har en eller flere af nedenstående miljøcertificeringer fra myndigheder eller miljøorganisationer.

EU-Blomsten

EU-Blomsten er EU’s officielle miljømærke og en frivilligt miljømærkeordning. Mærket kaldes internationalt for EU Ecolabel.

Læs mere på eublomsten.dk.

Green Stay

Green Stay er en miljømærkeordning under Camping Outdoor Danmark for bæredygtige campingpladser og campingforhandlere.

Læs mere på greenstay.dk.

Green Key

Green Key (herunder også Green Camping) er et miljømærke som Miljølæreorganisationen FEE og HORESTA står bag.

Læs mere på greenkey.dk.