Guide til grøn camping
Campingferie er som udgangspunkt en af de mest miljøvenlige ferieformer. Men der er faktisk meget du kan gøre, for at din campingferie bliver endnu mere bæredygtig.
I denne guide kan du læse en masse gode råd til hvordan du holder en grøn campingferie i 2022.
Transportmiddel
Langt de fleste der tager på campingferie kører selv. Det er et godt udgangspunkt hvis du vil holde en miljøbevidst ferie. Det udleder nemlig mindre CO2 end hvis du flyver. Men det kræver at der er flere personer i bilen.
Ifølge Det Europæiske Miljøagenturs transport- og miljørapport fra 2020, er toget det grønneste transportmiddel du kan vælge. Men kører man fire personer i bil, så er CO2 udledningen per person næsten på niveau med toget. Så jo flere I er i bilen, jo bedre er det for miljøet.
Vælger du at flyve, så er direkte flyvninger til din rejsedestination det mest bæredygtige. Fly udleder op mod 25 procent mere CO2 per mellemlanding. Så forsøg så vidt muligt at flyve direkte eller med færrest mulige mellemlandinger.
Køreturen
Dette afsnit er til dig der tager på kør selv-campingferien. Vi har samlet en række gode råd til hvordan du kan gøre køreturen mere bæredygtig.
Bæredygtig kørsel
Den mest økonomiske måde at køre på er at holde en jævn fart med færrest mulige opbremsninger og accelerationer. Har din bil cruise control, så brug den så meget som muligt. Husk i øvrigt på at høj fart er lig med højt brændstofforbrug. Du kan eksempelvis spare op til 20 procent brændstof ved at holde farten på 110 km/t. i stedet for 130 km/t.
Når du accelererer, så gør det friskt og skift gear inden bilen kommer op i for høje omdrejninger. For dieselmotorer betyder det 2.000 omdrejninger. Nye benzinbiler bør ramme 1.500 omdrejninger, mens du bør skifte gear i ældre modeller ved mellem 2.000 og 2.500 omdrejninger. Du kan også med fordel springe et gear over når du accelererer, eksempelvis ved at skifte direkte fra andet til fjerde gear.
Det er generelt en god idé at vælge det højest mulige gear når du kører. Et glimrende eksempel er ved bykørsel. Her kan du sagtens sætte bilen i fjerde eller femte gear, når du kører omkring 50 km/t.
Forudseenhed i trafikken er også en rigtig god evne at have. Hvis du kan se længere fremme, at du bliver nødt til at bremse, så gør det stille og roligt i god tid. Måske kan du sågar nøjes med at slippe speederen, i stedet for at skulle foretage opbremsning, hvis du handler i god tid. Unødig opbremsning og acceleration giver højere brændstofforbrug. Helt enkelt.
Husk dæktrykket
Du sparer brændstof når dine køretøjer har de korrekte dæktryk. Det gælder både din bil, campingvogn eller autocamper. Kører du eksempelvis med 0,5 bar for lidt, forøger du dit brændstofforbrug med 2-3 procent. Sørg derfor altid for at have det højest anbefalede dæktryk i alle dine dæk.
Ekstra bagage er lig med ekstra brændstof
Vi kender det alle sammen godt. Sidste gang vi var på ferie brugte vi ikke halvdelen af de ting vi havde med. Denne gang har vi lovet os selv kun at pakke det absolut nødvendige. Alligevel ender det med at bilen er pakket fuldstændig til randen. Husk blot på, at 100 kilo ekstra bagage svarer til cirka fire procent ekstra brændstofforbrug. Det er værd at have med i baghovedet, når du skal pakke til næste campingferie.
Aircondition
Det koster op til en liter ekstra brændstof per 100 kilometer at køre med klimaanlægget tændt. Men det er faktisk ikke fordi der er meget at spare ved at åbne vinduerne, i stedet for at bruge bilens aircondition. Når du kører med åbne vinduer, øger du nemlig bilens luftmodstand, hvilket ligeledes koster ekstra brændstof.
På campingpladsen
Der er rigtig mange campingpladser der implementerer bæredygtige initiativer til deres gæster. Du kan også gøre dit for at hjælpe. I dette afsnit finder du gode råd til hvordan du gør livet på campingpladsen mere bæredygtigt.
Sortér dit skrald
Plast skal til plast, papir til papir, glas skal til glas, metal til metal, pap skal til pap og madaffald skal til madaffald. Det er hovedreglerne for sortering. Hvis campingpladsen ikke har affaldssortering, så snak eventuelt med dem, om det ikke kunne være en god idé at indføre. Sammen kan vi gøre mere for at sprede budskabet om en grønnere og mere bæredygtig verden.
Spar på strømmen
Du kan være med til at mindske udledningen af CO2 ved at spare på dit energiforbrug. Her er nogle gode råd til at spare på strømmen, som du kan bruge på campingferien:
- Sluk lyset i campingvognen eller autocamperen når du ikke bruger det
- Tag elektriske apparater ud af stikket, i stedet for de står på standby
- Hæng tøj til tørre i stedet for at bruge tørretumbler
- Sluk for klimaanlægget når du forlader bilen, campingvognen eller autocamperen
Du kan også mindske dit energiforbrug ved at skifte gammelt elektronik og hårde hvidevarer ud med nye klimavenlige modeller. Brug energimærket til at vælge de mest bæredygtige apparater. Det kan godt være de koster lidt mere, men hvis du regner alle dine omkostninger ud, over hele produktets levetid, så kan der være mange penge at spare, ved at vælge energiklasse A.
Læs mere om energimærkning på: sparenergi.dk/energimaerkning
Sidst men ikke mindst, kan du også vælge at skifte til vedvarende energi. Det kan du eksempelvis gøre ved at købe et solcelleanlæg, som du kan tage med på campingferien. De fås i alle størrelser og prisklasser.
Spar på vandet
Mange bække små, gør en stor å. Du kan spare rigtig mange liter vand, i løbet af en hel dag, ved blot at tænke ekstra over hvor meget du bruger under dine daglige gøremål. Det gælder også på campingferien. Herunder er et par eksempler på gode vandspareråd du kan følge:
- Vask op i en balje, i stedet for under rindende vand.
- Brug en skål med vand, i stedet for rindende vand, når du skræller kartofler og skyller grøntsager.
- Tag kortere bade. Du sparer 8-12 liter vand per minut du forkorter dit brusebad.
- Sluk for vandet mens du sæber dig ind.
- Sluk for vandet mens du barberer dig (brug evt. en lille skål med varmt vand til at rense dit barberblad).
- Sluk for vandet mens du børster tænder.
- Fyld vaskemaskinen helt op, brug lavest mulig temperatur og spring forvasken over. Så sparer du både tid, vand og energi.
En anden bæredygtig løsning er at drikke postevand, i stedet for kildevand på flaske. Det kræver nemlig mange ressourcer at fremstille og transportere flaskevand. Udover det, så er plastikflasken en af naturens allerstørste fjender. Størstedelen bliver nemlig ikke genbrugt korrekt. De ender i stedet på lossepladser eller det der er endnu værre, i naturen. Hvert år ender over 8 millioner tons plastik eksempelvis i verdenshavene.
Spis bæredygtigt
Uanset om du vælger at holde grillfest på campingpladsen eller tage på den lokale restaurant, så kan du gøre meget for at skåne miljøet. I dette afsnit finder du en masse gode råd til hvordan du spiser mere bæredygtigt på campingferien.
Vælg lokale råvarer i sæson
Vi har efterhånden vænnet os til at vores supermarkeder har alverdens råvarer på hylderne hele året rundt. Problemet er at denne luksus ikke er særlig bæredygtig. Lokale råvarer i sæson smager både bedst og er mest bæredygtige. Dette råd gælder både når du selv skal lave mad og når du spiser ude.
Heldigvis er campingferie som regel lig med sommer og sol. Den perfekte årstid hvis du gerne vil spise mere bæredygtigt. Sommeren byder nemlig på et overflødighedshorn af lækre grøntsager og frugter, særligt hvis man rejser sydpå på campingferien.
I både Italien, Frankrig og Spanien finder du eksempelvis et utal af lokale markeder, hvor du kan købe friske lokale råvarer. De sætter ofte en stor ære i selv at have produceret råvarerne og at de ikke bruger sprøjtemidler. Det bliver ikke meget mere bæredygtigt end det.
Herhjemme byder sommeren også på vidunderlige råvarer i sommermånederne. Findes der eksempelvis noget bedre end friskplukkede danske jordbær med sukker og fløde.
Hvis du har mulighed for det, så besøg de lokale markeder og køb produkter der er produceret lokalt, i stedet for at vælge det nærmeste supermarked. Supermarkeder sælger som ofte produkter der er blevet transporteret langvejs fra. Det er ikke særligt godt for miljøet.
Vælg restauranter med fokus på bæredygtighed
Flere og flere restauranter har fokus på bæredygtighed. Det gælder både i Danmark og udlandet. En af de ting en restaurant kan gøre, for at være mere bæredygtig, er netop at anvende lokalt producerede råvarer. Det kan også være en fiskerestaurant der kun anvender fisk fanget via kystfiskeri. En mere skånsom fangstmetode, der ikke påvirker havbunden og har minimal uønsket bifangst. Eller måske er restauranten med i en ordning der forsøger at minimere madspild.
Der er mange muligheder for at drive en restaurant mere bæredygtigt nu om dage, og der er mange restauranter der har fokus på netop dette aspekt. Du kan hjælpe ved at vælge de restauranter der gør noget for miljøet. På den måde er du med til at vise, at du støtter bæredygtige initiativer. Og med tiden vil flere og flere restauranter forhåbentligt få øjnene op for, at bæredygtighed er lig med flere kunder.
Tænk over hvad du spiser
Ser man på det klimaaftrykket for de enkelte fødevarer, er der ingen tvivl om at grøntsager er mest klimavenlige. Ifølge Den store klimadatabase så er den samlede udledning for et kilo oksemørbrad i alt 152 kilo CO2. Det svarer til en flyvetur fra København til Paris (kilde: ‘UK Department for Business, Energy & Industrial Strategy’).
Til sammenligning udleder et kilo kartofler blot 360 gram CO2, mens et kilo tomater udleder 700 gram CO2. Skal der kød på menuen, er kyllingekød den mest klimavenlige løsning. Et kilo kyllingebryst udleder 3,4 kilo CO2, mens et kilo kyllingelår udleder 1,3 kilo CO2.
Se tal for over 500 fødevarer på: denstoreklimadatabase.dk
Hvilken grill er mest bæredygtig?
For mange er campingferie lig med sol, sommer og ikke mindst grillmad. Men hvilken grill er den mest miljøvenlige? Det har vi undersøgt.
Brug mærkeordninger som eksempelvis svanemærket, hvis du køber grillbriketter. Så er du med til at minimere det samlede aftryk på miljø og klima. Eksempelvis skal svanemærkede grillbriketter være 100% FSC- eller PEFC-certificerede.
Det allerværste du kan gøre med engangsgrillen er at grave den ned i sandet, hvis du har grillet på stranden. Andre mennesker kan komme til at træde ovenpå grillen. Og når du dækker grillen med sand, kan den holde på varmen endnu længere, hvilket kun øger risikoen for at andre mennesker kommer til skade. Der er utallige eksempler på folk der kommer til skade på den måde hvert eneste år.
Aluminum hører ikke hjemme i naturen. Det skal bortskaffes korrekt. Det betyder ikke direkte i skraldespanden efter brug. Som allerede nævnt kan engangsgrillen nemlig forblive varm i adskillige timer efter anvendelse, så du risikerer at sætte ild til både skraldespand og det der er værre.
Når du færdes i naturen
Det skønneste ved at være på campingferie er du ofte er tæt på naturen. Men det betyder også du skal være ekstra opmærksom på hvordan du gebærder dig. ‘The 7 principles of Leave No Trace’ beskriver hvordan du kan nyde naturen på en respektfuld og etisk måde. I dette afsnit har vi samlet de mest relevante råd fra disse principper.
Sæt et minimalt fodspor
I Danmark har du ret til at færdes hvor som helst i den offentlige skov og natur, men derfor kan det stadig være en god idé at holde dig til afmærkede områder, som eksempelvis stier i skovene. Et af rådene i de syv principper er netop af holde sig til faste overflader når man færdes i naturen. På den måde undgår du at trampe oven på vegetation eller andre vigtige mikroorganismer, der bidrager til at vedligeholde naturens økosystem.
Besøg naturen i små grupper
Der er mange mennesker der elsker at bruge naturen som deres åndehul. Det skal der naturligvis være plads til. Men mange mennesker betyder også større pres på naturens delikate økosystemer. Et af de syv principper er, at du bør besøge naturen i så små grupper som muligt.
Hvis du selv er en del af en stor gruppe, kan du eksempelvis foreslå at I deler jer op i to. Hvis du booker en guidet tur, kan du spørge ind til hvor mange personer der maksimalt er med på turen. Det er ikke alle turselskaber der tænker over hvilken indvirkning deres ture har på naturen. Nogle tænker kun på at sælge så mange pladser som muligt. Hvis det er muligt, så vælg et selskab der har fokus på det aftryk de sætter i naturen.
Må du samle ting i naturen?
Ifølge Naturstyrelsen er tommelfingerreglen at du må samle cirka en posefuld til eget forbrug, af bær, kviste, kogler, svampe, mos med mere. Læs mere om de specifikke regler på: naturstyrelsen.dk/hvad-maa-jeg-samle-i-skoven/
Bemærk at der kan være andre gældende regler i udlandet, som eksempelvis forbyder indsamling. Det er derfor en god idé at undersøge de lokale regler først. Ifølge de syv principper, er det bedst at efterlade naturen som den er. Det vil sige du ikke bør samle ting op og tage med dig.
Respektér vilde dyr
Hold afstand til vilde dyr og lad være med at forstyrre dem. Det kan være stressende for et dyr, hvis du forsøger at snige dig op på det, for eksempelvis at tage et billede med dit mobilkamera. Hvis du ønsker at tage gode billeder af vilde dyr, så bør du investere i et teleobjektiv, der kan tage billeder af dyr på afstand.
Du bør heller ikke fodre vilde dyr. Det kan for det første være skadeligt for deres helbred. Det kan også være med til at ændre deres adfærd, så de eksempelvis bliver mere tamme og et nemmere bytte for andre rovdyr.
Smid aldrig skrald i naturen
Dyrene kan tage alvorlig skade af den skrald vi efterlader. De kan skære sig på glas og metalaffald der bliver smidt i naturen. De kan også komme til at sidde fast i plastikbeholdere, net og poser med mere. Efterladt affald kan ydermere være grobund for bakterier og sygdomme, som kan sprede sig til dyrene.
Udover det, tager naturen skade af de kemikalier og mikropartikler der består, når unaturlige genstande nedbrydes i naturen. Cigeretskodder kan eksempelvis indeholde arsenik, bly og formaldehyd.
Så lang tid tager det for følgende affald at blive nedbrudt i naturen:
- Madrester: 2-8 uger
- Ispinde: Op til 10 år
- Plastikposer: 10-20 år for at omdanne til mikroplast. Uvist hvor længe mikroplast forbliver i naturen.
- Aluminiumsdåser: Op til 500 år
- Plastikflasker: 400 til 1000 år
- Glasflasker: Op til 1 million år
Du bør heller ikke smide organisk affald i naturen. Det ser forfærdeligt ud, hvis alle bare smider deres madrester og skræller hvor de har lyst. En god huskeregel er, alt du tager med dig ud i naturen, tager du også med dig hjem igen.
Ryd op efter andre
Opdager du andres skrald, så tag det med dig, hvis du har mulighed for det. Det er altid en god idé at have et par ekstra plastikposer med, eksempelvis til situationer som denne. Hellere en skraldepose for meget end for lidt.
Hvis du går ekstra op i at holde naturen ren, er der sågar masser af initiativer online, der stabler frivillige oprydningsprojekter på benene. Måske du kan finde et projekt i nærheden af din campingplads. Se eksempelvis earthday.org/cleanup
Yderligere info
Den store klimadatabase: denstoreklimadatabase.dk
Energimærkning: sparenergi.dk/energimaerkning
Sådan sorterer du dit affald: mst.dk/affaldssortering/
The 7 principles of Leave No Trace: lnt.org/7-principles
Det Europæiske Miljøagenturs transport- og miljørapport 2020: eea.europa.eu/transport-and-environment-report-2020
Campingpladser
Green Stay – certificerede af Camping Outdoor Danmark
Læs mere om Green Stay certificeringen på greenstay.dk
Green Key – certificerede af HORESTA
Læs mere om Green Key certificeringen på green-key.dk
Øvrige campingpladser
Disse campingpladser er ikke certificerede, men støtter grønnere camping.
Del denne guide
Hjælp os med at sprede det grønne budskab og del denne guide på din hjemmeside.
Du er velkommen til at bruge vores logo “GRØN CAMPING”. Se vejledning til nemt at linke herunder.
Sådan kan du nemt linke til denne guide
100px
Brug dette script til at indsætte mærket på din side:
150px
Brug dette script til at indsætte mærket på din side:
200px
Brug dette script til at indsætte mærket på din side:
250px
Brug dette script til at indsætte mærket på din side: