Klimavenlige digitale værktøjer til en mere bæredygtig rejseoplevelse

18. juni 2024

Klimaforandringer er på alles læber. Det er ikke kun et politisk anliggende, men berører i dag også ganske almindelige mennesker verden over.

At leve og agere med tanke på klimaet er efterhånden en helt igennem basal del af alles hverdag. Det gælder især også i forbindelse med rejser. Her er det ikke kun selve rejsetransporten i sig selv, der er i fokus. Det er også alle former for digitale elementer i forbindelse med rejsen.

Digitale forberedelser i forbindelse med ferie og rejser har nemlig også et vist CO2-aftryk på verden. Servere, strøm, afsendelse af og opbevaring af data har hver især et klimaaftryk, som faktisk kan nedsættes, hvis du bruger de rette digitale tjenester og værktøjer. Vi kaster her et blik på en række tjenester, der kan gøre din rejse mere bæredygtig.

Klimavenlig e-mailtjeneste

De færreste tænker over, at det at sende en e-mail kan have påvirkning på klimaet. Men faktisk vil enhver sendt e-mail have en lillebitte effekt på miljøet, da der bruges energi på drift af mailtjenester. Dog findes der særlige e-mailtjenester, som har tænkt klimaet ind i sin overordnede drift. En e-mailudbyder som for eksempel Posteo benytter sig af særligt energibesparende hardware, der sikrer et mindre klimaaftryk end normale tjenester.

Derudover kræver Posteo ikke, at du skal opgive personlige oplysninger. Du vil derfor også opnå en større cybersikkerhed ved brugen af denne tjeneste. Du kan derfor hjælpe klimaet og beskytte dig selv bedre ved at bruge Posteo, når du skal skrive mails til dit kommende hotel eller booke flybilletter.

Søg efter hoteller og flyrejser med mindre klimaaftryk

Vi har nærmest alle for vane at ty til Google, når vi skal søge efter information på nettet. Men Google er ikke altid den mest klimavenlige løsning. Når du rejser og skal søge information om hoteller eller destinationer, så kan du faktisk gøre brug af en lang række andre søgemaskiner, som har klimaet med i tankerne.

Eksempelvis har browserudvidelsen Rapusia et samarbejde med flere forskellige klimaorganisationer. Rapusia sender dele af sit overskud fra reklamer videre til organisationer som for eksempel Treedom, der har som mission at plante træer rundt om i verden. Træer har netop den effekt, at de kan opsuge og gemme CO2 fra atmosfæren, hvilket afhjælper klimaet.

Book din ferie online og hjælp rensning af verdenshavene

Du kan også gøre brug af søgemaskiner, der bestræber sig på at værne om verdenshavene. En søgemaskine som for eksempel Ekoru samarbejder med havrensnings-firmaet Big Blue Ocean Cleanup, der har som mission at rense havene for plastik og andet affald.

Ekoru drives af blandt andet harmløse reklamer, der sørger for at sende donationer til det verdensomspændende havrensnings-firma. Udover donationer til rensning af verdenshavene, så er Ekorus servere drevet af energi fra selvsamme have. Elektriciteten, som driver Ekorus servere, kører nemlig på havenergi, der udvindes fra havstrømme.

Husk din online sikkerhed, når du rejser

Vi kommer ikke udenom at skulle bruge internettet og digitale værktøjer i forbindelse med rejser i den digitale verden. Derfor er det også en god idé at værne om dit privatliv, når du nu engang bruger internettet på din rejse. I din søgen på eksempelvis klimavenlige søgemaskiner kan du derfor med fordel benytte en VPN-app, så du er bedre beskyttet online. En VPN sørger for at kryptere din data, så ingen kan snage i dine oplysninger på nettet. Visse VPN-tjenester har også indbygget beskyttelse mod eksempelvis malware og reklametrackere og lignende.